torsdag 28 maj 2009

Hockeyvåld - en socialpsykologisk betraktelse

av Lena Kulin


Medan begreppet fotbollsvåld syftar på våld som utövas av supportrar, är hockeyvåld ett begrepp för det våld som utövas mellan hockeyspelare under pågående match. Efter ett särskilt våldsamt fall av hockeyvåld i december 2008 publicerade Expressen en artikel med rubriken Kastade handskarna - årets värsta slagsmål: ”Färjestads kanadensare Lee Goren och Djurgårdens 20-åring Mikael Ahlén stod för ett av årets värsta slagsmål i elitserien. Med handskarna kastade slogs de med knytnävarna – utan att domarna ingrep.
- Onödigt att fortsätta när killen ligger ner på rygg, säger förre NHL-spelaren Calle Johansson i Canal Plus.” (1).

Hur kommer det sig att professionella hockeyspelare under pågående match, inför en fullsatt arena och tusentals tv-tittare, tar av sig handskarna och börjar slå med knytnävarna mot en motståndares ansikte? Med socialpsykologiska teorier om emotionell energi, interaktionsritualer och framstötens panik, ska jag här försöka ge ett svar på den frågan.

Emotionell energi beskrivs av Gerd Lindgren och Eva Olsson, som "en för individen inre kraftkälla som leder till entusiasm och samhörighet med gruppen” (2). Den genereras då individer ”delar erfarenheter och fokus och dessutom har tillgång till mötesplatser”, och gör att deltagarna blir ”medvetna om varandras känslor och fångas in i en gemensam stämning”(3). Inom elithockeyns värld förekommer en mängd interaktionsritualer varav den mest renodlade förmodligen är tränarnas ”pepptalks” inför match; själva syftet med denna företeelse är just att få spelarna att ”ladda upp” och skapa en särskild sinnesstämning i gruppen. Ishockeyklubben och tränarna kräver inte av elithockeyspelare att de alltid ska vinna – men de kräver att de ska spela hockey med ett särskilt emotionellt uttryck. Hockeyspelare ska vara aggressiva, laddade och ”hungriga”. Efter matchen utvärderar tränare, supportrar, journalister och sportkommentatorer spelarnas emotionella arbete.

”Gruppen skapar i ritualen gemensamma symboler som får en avgörande roll för vad den emotionella energin och hängivelsen för gruppen leder fram till” (4). Vilka symboler som skapas har att göra med hur gruppen är sammansatt. En homogen grupp har lättare för att utveckla uthålliga ritualer (5), och tenderar att skapa symboler som bekräftar gemensamma aspekter hos medlemmarnas identiteter. Bland elithockeyspelare skapas symboler som handlar om machomaskulinitet och kroppslig kraft/styrka/förmåga; symboler som gör att gruppens samlade emotionella energi kommer till uttryck i form av aggressivitet och intensitet.

Med interaktionsritualer, emotionell energi och symboler kan vi förklara hur en gemensam aggressiv sinnesstämning kan skapas i en grupp, men för att förklara steget från en särskild sinnesstämning till utbrott av fysiskt våld krävs ytterligare socialpsykologisk teori. Här kommer Randall Collins teori om framstötens panik (6) väl till pass. Framstötens panik är en slags idealtyp som beskriver den socialpsykologiska process som leder fram till våldshandlingar som förefaller vara oproportionerligt våldsamma i relation till omständigheterna. Det är en slags våldsbenägen panik som bryter ut då en grupp människor faller in i en "emotionell rytm" som "driver dem till handlingar de normalt sett inte skulle godkänna om de i lugn och ro fått reflektera över dem” (7).

Processen börjar med att en anspänning, i form av aggressioner mot en fiende, byggs upp och hållits tillbaka inom en grupp under det att en jakt - eller ett spel - pågår. Ju längre aggressionerna hålls tillbaka, desto mer ökar anspänningen inom gruppen och en lust till våld hos de enskilda individerna. När en individ tillsist konfronteras med fienden når anspänningen klimax, samtidigt som individen drabbas av en plötslig intensiv rädsla då han/hon inser att möjligheten att undvika kroppsligt våld är förbi – det enda som återstår är att skada en annan människa (8). Det är denna "omvända" panik som försätter våldsutövaren i ett tillstånd som gör att han/hon fortsätter att slå även efter det att motståndaren är besegrad. Collins använder som exempel ett fall där poliser brukade övervåld mot ett gäng brottslingar sedan de tillfångatagits efter en intensiv jakt. Fullt så dramatiskt är sällan våldet som utspelas på en hockeyrink, men det betyder inte att inte samma socialpsykologiska processer kan ligga bakom.

”Vad en person gör när adrenalinet rinner till formas i olika riktingar och till olika handlingar beroende på situationella omständigheter” skriver Collins (9). I slagsmålet mellan Goren och Ahlén utgörs sådana omständigheter av elithockeyns kultur av machomaskulinitet och aggressivitet, vilken också tränare, supportrar, journalister och representanter för Elitserien som organisation, deltar i. Jag menar att mediala kommentarer som raljerar kring våldet ger näring åt denna kultur. Ett exempel på detta är en sportjournalist på Expressen som skriver: ”20-årige Mikael Ahlén vågade kasta handskarna och slåss mot Färjestads tuffe kanadensare Lee Goren. Goren vann fighten. Nu är jag ingen förespråkare för slagsmål, men jag blev imponerad av Ahlén som vågade visa vad han gick för.” (10).

Collins menar att framstötens panik är en process som handlar om att ”som grupp synkroniseras i den kollektiva känslan”. När det gäller hockeyvåld väcks här frågan: vad utgör i så fall gruppens gränser? Vem står utanför och innanför denna ”kollektiva känsla” i en arena som kokar av upphetsade känslor?

De emotionssociologiska begrepp som jag här har tillämpat – interaktionsritualer emotionell energi och framstötens panik – öppnar möjligheter för att förklara hur människor blir kapabla och villiga att utföra våldshandlingar. Och viktigast av allt; de ger oss verktyg att synliggöra socioemotionella och socialpsykologiska mönster och strukturer i händelser som vi annars skulle riskera att reducera till enstaka handlingar av enskilda individer.

Lena Kulin

1. http://www.expressen.se/1.1416205, ”Kastade handskarna – årets värsta slagsmål” av Pär Andersson, Expressen, hämtat 090427
2. s. 126, Lindgren, G. & Olsson, E. (2008) ”Emotionellt arbete med förhinder” i red. Å. Wettergren, B. Starrin & G. Lindgren, Det sociala livets emotionella grunder, [s123-144], Malmö: Liber AB.
3. Ibid.
4. Ibid. s. 127
5. Ibid.
6. Collins, R. (2008) ”Framstötens panik och de våldsamma övergreppens emotioner”, i red. Å. Wettergren, B. Starrin, G. Lindgren, Det sociala livets emotionella grunder, [s. 78-99], Malmö: Liber AB.
7. Ibid. s. 79
8. Ibid. s. 79
9. Ibid. s. 83
10. http://blogg.expressen.se/hockey/entry.jsp?messid=452631, ”NHL-slagsmål i Karlstad” av Magnus Nyström, Expressen, hämtat 090427

15 kommentarer:

  1. Sociologin kan också ge viss biologi på nosen genom att visa att hormoner inte styr hela människan beteende utan också att "socioemotionella och socialpsykologiska mönster och strukterer" spelar in.

    SvaraRadera
  2. Ja! Och att det inte är en biologisk självklarthet att vissa män slåss när de spelar hockey... Undrar just vilken betydelse kultur, socialisering, och förhållandet till den egna kroppen har för kvinnor inom fotboll, hockey mm. som ofta sägs vara mindre aggressiva. Foucault skrev en gång: "Technologies of the self permit individuals to effect, by their own means or with help from others, a certain number of operations on their own bodies and souls, thoughts, conduct and way of being, so as to transform themselves to attain a certain state of happiness , purity, wisdome, perfection or immortality". Som jag förstår det, ser "självets teknologi" självklart olika ut beroende på var/när/hur en individ lever och formar hans/hennes sätt att känna sig hemma i sin egen kropp. ... är vi den sociala konstruktionen av "manligt testosteron" på spåren här, månne?

    SvaraRadera
  3. Intressant! Mekanismer av den typ som du beskriver är säkert bra förklaringar till varför vi ser att mer våld utövas inom hockeyn än inom t.ex tennis. Det du ger är alltså förklaringar till varför vi ser mer våld inom vissa samhälleliga institutioner än andra.

    Det finns emellertid ett vålds-relaterat faktum som jag tror att de teorier du redogör för inte kan förklara och det e varför vissa individer har större tendenser att hamna i slagsmål än andra. Det är ju nämligen inte så att alla hockeyspelare alltid hamnar i slagsmål; vissa är bättre på det än andra och vissa hamnar aldrig i slagsmål. Här borde man rimligtvis komma med någon form av individualpsykologisk förklaringar också... typ, vissa hockeyspelare är i grund och botten mer aggressiva än andra... Eller vad tror ni?

    SvaraRadera
  4. Angående det där med att vissa individer hamnar i slagsmål mer än andra. Jag frågade en kompis som är hockeyintresserad och han sa att det brukar vara en typ 3-4 pers i ett vanligt hockeylag som hamnar i slagsmål... vilket är långt ifrån alla i laget..

    SvaraRadera
  5. Ja, men där kanske forskningen om gener skulle kunna ta över? Det finns ju vissa belägg för nån slags "aggressivitetsgen" som aktiveras i vissa kontexter. En fara med genforskningen är dock att fenomen som exempelvis hockeyvåld återigen reduceras till isolerade händelser av enskilda individer. Men det är då upp till sociologin att visa på betydelser av "socioemotionella och socialpsykologiska mönster och strukturer". Då skulle förståelsen kring samspelet mellan gener och kontext förmodligen öka? Tror ni att genforskning har något att tillföra sociologin?

    Anna-Klara Behlin

    Ps. Jag förstår inte hur jag kommenterar med mitt eget namn, det finns ju bara massa olika webbadresser o dylikt att välja på.

    SvaraRadera
  6. Ja, det är möjligt att gener skulle kunna ha en del i förklaringen. Jag tror personligen att vissa individer har närmare till att bli aggressiva än andra delvis (men absolut inte enbart) pga gener. Hur det än är med detta så verkar det vara så att det också behövs någon form av individförklaring för att förklara hockeyvåld, inte enbart en socialpsykologisk/socioemotionell förklaring som är kopplad till vad som sker på och runt hockeyplan. Vissa individer har lättare för att ta till våld/har sämre inpulskontroll än andra, vilket i sin tur kan ha många orsaker, delvis gener, delvis uppväxt och levnadsvillkor utanför hockeyrinken.

    Angående att kommentera med sitt namn så valde jag att kommentera med mitt googlekonto och då kom mitt namn upp automatiskt...

    SvaraRadera
  7. Ang sociologi och genforskning:

    ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=26875&a=70756&l=sv

    SvaraRadera
  8. Jag tror att problemet med att vissa har lättare att ta till våld än andra går att lösa utan att ta till genetiska förklaringar (även om biologin spelar in vill jag argumentera för att det finns något annat). Eftersom emotionell energi är något bra så kommer de flesta vara mottagliga för det, man tjänar på det. Dock verkar det ju vara så att framstötens panik inte får alla att ta till det yttersta våldet. Framstöten verkar dessutom hävas för de flesta när exempelvis personen ligger på marken i hockey.

    Således verkar vissa vara mer mottagliga för den trans som framstötens panik leder till. De vill ladda upp, uppviglas och slutligen släppa lös allting. Dåliga egenskaper inom militären exempelvis som Collins visar. Durkheims studier av religion tar upp ritualers positiva effekt på människor och det kan tänkas att frireligiösa sammanslutningar utnyttjar lättpåverkade personer för att demonstrera någon form av gudomlig kraft.

    Vem är lättpåverkad då? Alla kan nog dras med i strömmen vilket historien väl visat oss. De få (om man kan anta det) personer inom hockey som slåss verkar dock tjäna emotionellt på detta. Det blir en energi som är starkare än den socialisering mot våld de tidigare fått. När lugnet lagt sig kanske de inte förstår hur de kunnat handla så för det är något som sker i stunden. Det kanske kan handla om en omedveten vilja att de vill uppleva detta energitillskott. Varför? Svårt att säga möjligen, de kanske inte får det på något annat sätt i sin sociala tillvaro eller haft en tidigare brist på social kontext som missgynnat åtkomst av emotionell energi.

    SvaraRadera
  9. @ Joacim: Jo, det är säkert någonting i den sociala miljö som individerna vistas i som spelar in. Men som sagt så tycker jag det verkar vara så att också biologin spelar in (detta baserar jag på den forskning om biologi som jag har koll på). Du håller själv med om detta, men varför vill du då argumentera för att så inte är fallet?

    SvaraRadera
  10. Oj, det jag försökte fråga dig precis var, varför vill du argumentera för någonting annat även om du håller med om att biologin spelar in?

    SvaraRadera
  11. Stefan: Förstår vad du menar. Menar att teorin om emotionell energi kan förklara det socialpsykologiska i handlingen. Dessa sociala fenomen fungerar som utlösande faktorer, som visst kan släppa lös alla möjliga hormoner. Dessa faktorer är därför intressanta för sociologen och socialpsykologen att studera då de befinner sig på det sociala stratat. En biologisk förklaring kräver andra teorier. Kanske handlar om fokus bara.

    SvaraRadera
  12. Ah ok då förstår jag vad du menar. Och det är nog inte sociologens uppgift att studera det eventuella biologiska i hockyvåld i detalj, alltså gå in i gener och sånt (för det vet vi ju inte hur man gör...). Däremot bör man vara medveten om att det ibland även kan finnas biologiska förklaringar till fenomen.

    Sen vill jag ännu en gång göra klart att jag inte säger att biologi är en bra förklaring till att vissa individer inom hockey slåss. Däremot känns det som att en individualpsykologisk förklaring är ett nödvändigt komplement till en socialpsykologisk sådan för att förstå fenomenet. Denna individualpsykologiska kan naturligtvis innefatta ett biologiskt element, men det behöver den inte nödvändigtvis göra. Det kan hända sociala faktorer som berör bara den enskilda individen och som formar honom till den han är, är viktigare.

    SvaraRadera
  13. Stefan: jag håller med dig. För det mesta har jag väldigt svårt för argument att biologi/gener spelar roll eftersom de tenderar att vila på biologism snarare än biologisk kunskap. Men jag håller med dig om att sociologin måste känna till var gränserna för dess eget fält går, och att andra discipliner måste ta vid här. Vi sociologer ska ju förklara vad som sker mellan människor - och lämna det som sker inuti individer till psykologer och biologer m.fl.

    Och en sak till: framstötens panik & emotionell energi är ju bara ett av många möjliga sociologiska perspektiv på hockeyvåld. Angående varför vissa individer är mer våldsbenägna, skulle man kunna ställa vidare - sociologiska! - frågor om huruvida våld inom elithockeyn kan användas som "medel" i sociala relationer för att demonstrera makt, prestige, maskulinitet osv. vilket kan vara mer attraktivt av enskilda individer pga. vad som hänt dem inom hockeyn tidigare, vad som skrivits om dem i media osv. Kanske finns även andra incitament från tränare, klubben m.fl.?

    SvaraRadera
  14. Kan inte "individualpsykologiska" faktorer alltid påverka? Frågan är väl var gränsen skall dras mellan sociologin och psykologin, även biologin om man så vill. Även om alla är medvetna om att biologiska och psykologiska faktorer påverkar en individ, kan man ju liksom Jocke gjort välja att fokusera enbart på sociologiska faktorer. Även om både psykologi och biologi är väldigt spännande fält att utforska går det inte att alltid ta hänsyn till alla faktorer. Kanske känner sociologer ett större ansvar att komplettera med teorier och aspekter från andra områden än exempelvis biologer gör? Artikeln om Karin länkade till var för övrigt mycket intressant och väcker frågor om sociologins gränser och förhållande till biologin.

    SvaraRadera
  15. A-K

    Pasta över din fråga till nya bloggen så kan diskussionen fortsätta där :)

    Stefan

    SvaraRadera